dilluns, 4 de gener del 2021

Aresta Brucs a la Salamandra.



Oberta als anys 30 amb els materials rudimentaris de l'època semblaria que els seus aperturistes no anàven mancats de valor ni de moral.Amb els anys m'imagino que es deuria anar omplint de ferro fins a esdevenir una Via Blava,això és passos clau equipats,alguna expansió de tant en tant i reunions amb dos parabolts i anella.
A principis del nou segle algú ha decidit que calia tornar la via seu caràcter original en la mesura del possible i ha tret la majoria d'expansions llevat de tres reunions i un parabolt als ressalts superiors on la roca no acaba de donar confiança.
Si ens animem a fer aquest itinerari ens trobarem amb la típica Aresta Brucs,fineta i amb bona roca.No podem possar gaire ferro però el que possem queda a caldo.
L'accés i aproximació que explico a continuació són per la cara sud malgrat que hi ha qui s'hi acosta per la cara nord.
Hem escalat la via en dues tirades: de l'alzina a R2 65metres i d'aquí al cim 50 metres.


Accés:Explanada d'en Nubiola, al costat del restaurant de la Vinya Nova. 
Aproximació: Des la Vinya nova prendre lanpista que va cap a Can Jorba ( esquerra ,oest ). Al cap d'uns cinc minuts trobarem a la nostre dreta el Camí dels Francesos ( P.R.,panell indicatiu ).El seguirem de pujada fins al Coll del Musset,en aquest punt caldrà deixar-lo i agafar un corriol que baixa fins la mateixa Canal del Migdia.Remontarem aquesta canal fins a trobar el P.R de nou,el seguirem a l'esquerra en direcció al cin del Montgros.Quan estiguem remontant la darrera canal abans del cim veurem l'evient Aresta Brucs de la Salamandra a la nostre dreta.
Nosaltres hem grimpat els primers vint metres dessencordats ( II ) fins a una alzina.Marca blava picada.
Orientació: Sud.
Restriccions: Escalada prohibida del 15 de Febrer al 31 de Maig.
Material: Nosaltres hem fet servir una plaqueta recuperable,8 cintes llargues i un joc de friends petits,de l'Alien blau al vermell.
Grau obligat: IV,pel meu gust expossat.
Horaris: Aproximació 1 hora 30',via 1 hora i del cim al cotxe 2 hores.
Descens: Hi ha qui rapela per la mateixa via,compte que les reunions no estan equipades a tal efecte i caldrà deixar material.
Nosaltres hem rapelat per la cara Oest.De la darrera reunió anar a trincar una instal.lació de ràpel una mica penjada a l'esquerra ( 2 bolts amb anella).D'aquí fem un primer ràpel de 35 fins a un teix a dins de la canal.D'aquest teix hem fet un segón ràpel de 20 per la canal ( recanvis ),aquest segón ràpel és ben incómode i cal parar compte a la caiguda de pedres.
Acabat el ràpel acabem de baixar per la canal i anem a caçar el PR que ens retornarà a la Canal del Migdia per la que hem aproximat.

4 comentaris:

  1. És una pensa que desmuntessin els ràpels de l'Aresta Brucs. Calia??? Es baixava molt bé i ràpid en dos ràpels per l'aresta. Es descens actual és més malperit, sobretot el 2n ràpel.

    ResponElimina
  2. El govern no em deixa...

    ResponElimina
  3. Els amics del ferro i de la obediència!.
    Deus ser l'únic matat que es talla d'escalar.La penya escala igual!.
    Vies netes de ferro collons!!!!

    ResponElimina