dilluns, 6 de novembre del 2017

Benson a la Magdalena Inferior.



Ens posem a aquesta clàssica rebotats de la via Llibertat Positiva. A la nova guia de Gorros posa que està reequipada amb parabolts de color groc i que el màxim obligat és V. Doncs ni una cosa ni l'altra. Només s'ha reequipat el primer llarg i a l'inici del 2n llarg hi ha un mur amb la xapa molt amunt, és bastant més de V obligat, potser 6a, no sé... De la Benson poca cosa a dir, hi ha molta info a la xarxa. Està reequipada amb parabolts de color blau i és bastant assequible en general.
-Cordada: Macau i Busquets.
-Accés: Aparcament del Monestir de Montserrat. 4€ si estàs federat, si no crec que són 6.5€.
-Aproximació: Del Monestir agafar les Escales dels Pobres, en direcció a Sant Joan. Al pla de Sta. Anna anar pel de sota i quan sortim al camí transversal (St. Joan - St. Jeroni) seguir-lo a la dreta i ens deixarà al camí transversal que va per sota dels Gorros i les Magdalenes. El seguim direcció St. Jeroni fins que ens desviem a mà esquerra pel camí que puja a Sta. Magdalena. Un cop a la base de la Magdalena Inferior anem a buscar les Escales de Jacob. La via comença a dalt de tot de les Escales, al costat d'un arbre.
-Orientació: Est.
-Material: Cintes exprés. Equipada amb parabolts de color blau.
-Grau obligat: V.
-Descens: Des del cim un ràpel d'uns 35 metres per la cara sud-oest, per on va la via normal. Després rodejant l'agulla per la cara sud arribem a les escales de Jacob.
-Ressenya: Nosaltres anàvem amb la guia de Gorros, però la topo dels oberturistes està molt bé:



10 comentaris:

  1. Via Llibertat Positiva abierta el 7-12-86 por Xavi Cullell y Elisabet Dume, 6a (expuesto).

    ResponElimina
  2. El motivo por el cual ese unico espacio por encima de la repisa (paso clave de 6a expuesto) no tiene un bolt amarillo fue porque durante la restauración del resto de vias del sector escaleras de jacob, Angel Justel me denuncio y aparecio con un perro y un agente rural de manresa (tengo nombre y nº de placa), interrumpiendo la restauración, una vez convencido el agente rural que en la época no era obligatorio pedir permiso al patronato ni estaba prohibido pintar las vias con xapas coloridas, ya era de noche, aun repica en mis oidos la famosa frase base del "Talibanismo Montserratino" o Orden Acrata-Taoista de Sant Benet que decia"si no tienes grado no subas a escalar aqui nuestra terreno", dicho jardin privado o terreno era sant benet pero las "hiervas y licores" alteraban la "brujula" del famoso "guarda" seguidor aferrimó del lider Taliban Montserratino Francesc Rosell el buitri, la historia colocara las cosas en su sitio....
    Via Bi-potens Vº de Manolo Garcia y Cia, con xapas rojas (el segundo largo sale por la derecha de la bauma, muy proxima de la Sebastian-Patiño, y por debajo discurrio un dia la Mingo Arenas-Sorolla.
    Via Augusta de Agustin Cardona, Vº, Xapas Verdes.
    Via Bensón de Peregrina-Guerrero-Diaz, Vº Xapas azules.
    Via Apia de A. Cardona V-, xapas verdes.
    La Libertad Positiva y la Walt Dysney solo restauradas en parte y la Albert Busquets sin tocar (V+ expuesta, alargan las piezas viejas).

    ResponElimina
  3. Quina historia més bona,jajaja....
    Merçi per la info.
    Salut i xapes de colors!!

    ResponElimina
  4. El Blog "gorrofrigi.blogspot.com" parla sobre tota la historia de la Gorra Frigia, anirem amplian la cadena de blogs amb altres gorros...., el llibre-guia "replican" la famosa guia de Luichy "Gorros",amb mes de 150 errors, portara per titol "GIS TAUS la Muntanya de la Discordia I Gorros", (Gis Taus nom que coneixien el arabs a Montserrat durant la seva dominació) es una diguem una segona "Historia de la escalada a Montserrat" feta per Fatjol, pro amb una mirada mes personal y una especie de "biografia" sobre tots el aperturistes de "Gorros", els nous noms dels gorros i molts detalls de la seva historia.

    ResponElimina
  5. Mirarem de fer-hi un cop d'ull.Gràcies per la informació!.

    ResponElimina
  6. Si durant la primera ascenció en aquest tram no van posar cap assegurança no crec que durant el reeequipament s'hagi d'afegir res de res. Si ha quedat un pas obligat i exposat mala sort, en aquest tram de paret hi ha més vies per escalar. Dubto que el Patronat doni permís per algun reequipament que impliqui afegir assegurances.

    Per cert, els gorros ja tenen nom, no cal posar-ne de nous!!!!!!! Ho dic pel que he llegit al blog gorrofrigi.blogspot.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. 1) En la escalada en general se ha ido "evolucionando", desde trepar con sandalias o descalzo y un pedazo de cuerda para irse apoyando para descolgarse, sin utilizarla en la subida, no se escalaba en placas, se buscaban chimeneas, para ramonage, escuela Torras-Nubiola, fisuras para agarrarse y colocar lazos anudados como empoptradores y los primeros pitones, con anilla soldada, Hans Dulfer el inventor de la escalada moderna usando la cuerda para asegurarse y inventor del primer rappel, se deshacia el nudo plano o dulfer, anterior al nudo bulin, para pasarlo por la anilla del piton y volver a asegurarse, despues lle3garon los mosquetones, boudrier4s de pecho...etc, el material se lo fabricaba cada escalador, por la falta de dinero se robaba el material tacos y pitones de otras vias para abrir, y ya con el buril, se jugaban la vida subiendo 10 o 15 sin burilar por no tener dinero para material, ese es el porque de la falta de seguros, eso si eran unos locos temerarios, mu7chos accidentes se han producido al caer antes de llegar al primer seguro, y entre alejes de 12m, la caida puede llegar a ser de 20 o 30m, tampoco se tenia e3n cuenta el primer seguro de salida de reunión que fue el responsable de reventar muchas reuniones o romperse los pies en las repisas, al restaurar las vias se debe ver el desgaste de la roca, el desprendimiento de placas, las repisas y los alejes.
      Mi "teoria" personal, es si vas a abrir una via que solo vas a escalar tu, no la abras, si vas a mal equipar una via para convertirla en asesina no la abras, simplemente vete a escalar una pared y no cintes los seguros.... esto esta contemplado en las normas del patronato....
      2) Si no lo sabias las regiones y agulles de montserrat se han ido rebautizando desde siempre, ejemplos, la cadireta de agulles, cap de llop, la panxa del bisbe, era la antipatica, la momia era la canonge, la gorra marinera era la roca de sant jaume, el trencabarrals es el cigar pur, cavall bernat era el carall trempat, aixi incluso con 3 0 4 nombres, las regiones tambien, si no sabes la historia de montserrat no sabras que gorros es tambien magdalenes y antes la tebaida, sant benet era tebes, nombres egipcios, sant jeroni tabor, porque nombres egipcios?, porque un museo egipcio y babilonico en el monasterio?, quizas los monjes de negro fueron monjes guerreros templarios y estuvieron en alguna cruzada?..... montserrat, montserratus, mont- aserratus, montserrate, gis taus....bueno segun mi "visión" se ha de evolucionar y rebautizar las rocas con nombres que signifiquen algo de su historia.....quienes han rebautizado agujas, han sido torras -nubiola, cerda-barberà-punsola-Ramon de semir, picazo etc.......

      Elimina
  7. Es coneix que ets nat a estudi,quin goig ser tant llegit!!.Diu que ara la moda ès treure ferro i vendre'l per poder pagar el lloguer a l'Eixample.Si els avis tenien dret a possar pocs burins per motius económics i els dels feliços 80/90 ho podien cosir a xapes...Nosaltres volem viure en ple CO2 encara que tinguem 3 carreres i siguem mileuristes!!!.Coromines situa l'orígen del nom Tebes a Messopotàmia i arribaria a Catalunya de la ma del famós mercader de Rodesia Septemtrional Condemor III...No puedor!!!!.
    Ah!.L'atre dia em vaig menjar un parell de doble gotes aviam si així podia escalar tant fi i amb tanta testorona com els ancestres i podia escalar en solitari la TIN(por) sense tocar ni una sola xapa...Al final res la GAM de la Portella de guais i després de palikeo farlopero amb l'Akenathon per allà la Piràmide de Frares.
    Cagondeu ara que aprés a dir Fares n'hi diuen Regió de Tebes...
    Salut i dobles gotes!!!

    ResponElimina
  8. Todo tiene un motivo, se puede estar de acuerdo o no, en mi opinión los escaladores "montserratinos" deberían tener "scaneados", o en PDF, porque están desaparecidos, Picazo y yo los tenemos todos, (en total 32 guias de escalada Montserrat) 5 cinco una biblia y un quintologia, para saber su historia son la biblia el PAM a PAM de Josep Barberá la Operació Montserrat, y las guias, Perez de Tudela(la primera guía real de escalada de Montserrat), Historia de una Pedra "el Cavall " también de Barberà, las de Jimenez de la pared Norte y Sant Benet y la quintologia , los 5 libros sagrados de Labraña y Rodes, Parets rocas y Agulles, y el Historico de la escalada montserratina de Josep Fatjol.

    ResponElimina