dilluns, 30 de juny del 2014

Vies Kuru i Historia Inacabable a la Dent d'en Rossell.


 
Arribant a peu de paret.

KOMANDO: TENIM UNS MALLONS VOSTRES DE LA QUE ESTEU OBRINT AL COSTAT DE LA HISTORIA,DEIXEU MISSATGE PER TORNAR-LOS!!!!!

Dues vies noves i equipades a la Dent d'en Rossell que hem anat a repetir amb la Txus i en Manel ( Kuru ) i amb en Niss ( Historia Inacabable ).
-Ressenya: Al bloc del Komando Ripollès.
-Accés: Hem d'anar a Queralbs i aquí agafar la carretera que puja cap a Fontalba ( després diría que acaba sent pista ) i que està indicada. Si volem accedir a la paret per dalt l'hem de seguir fins a no se quin revolt. Si volem accedir a la paret per baix, com hem fet nosaltres, hem d'aparcar bastant avall, al punt on la pista es creua amb el camí que puja a Núria.

Guapíssim díedre a l'inici de la Historia...
-Aproximació: Nosaltres l'hem fet per baix, no se si és més ràpid que per dalt però ho hem fet així per que és la que coneixíem. Hem trigat uns 30 minuts a pujar fins a peu de via i alhora de baixar ens hi hem estat  una hora i mitja llarga.
L'aproximació per baix és ben fàcil, només cal seguir el camí que puja a Núria. En una primera bifurcació indicada hem d'anar a l'esquerra ( Núria pel Roc del Dui ), si ens saltem aquest primer trencant més endavant n'hi ha un altre que comunica els dos camins que porten a Núria.
El camí que puja a Núria pels Duis aprofita l'antiga via del cremallera.

Topo del Komando Ripollès.
La Kuru comença al mateix camí ( antiga via del cremallera ),uns cinquanta metres abans del tunel del Fenac. A l'esquera hi ha unes xapes amb un tall de corda fixe i a la dreta hi ha el díedre amb una escàrpia i un bolt de la Laia . Xapes daurades Fixe.

Boniques plaques a la Kuru.
La Historia Inacabable comença damunt del tunel del Fenac, l'hem de creuar i pujar-hi a sobre per uns graons metàlics i una corda fixa. A dalt del tunel hi ha una feixa, en comptes de seguir-la anem cap a la dreta, direcció Núria. La via va per un gran díedre que mor en uns sostres. Per arribar al díedre cal escalar uns primers metres indefinits i herbosos ( IV ). El díedre està equipat amb espits Fixe del 8, però costen de veure des de la feixa. Nosaltres no ho vàrem veure i vàrem seguir la feixa de pujada, ens vàrem liar pujant per un projecte que hi ha a l'alçada d'una corda fixe amb bolts del 8, compte doncs!.

Una altre topo del Komando Ripollès.
-Material: Les dues vies estan generosament equipades amb parabolts la Kuru i amb bolts i espits la Historia Incabable. A la Kuru  hem fet anar el semàfor i un Omega mitjà ( aprox C.0.75 ) per treure pèndols als segons ja que la via fa força esses, en canvi a la Historia... no hem posat res ja que va molt recte.

Llarg final de la Kuru.
-Via Kuru: La veritat és que a tots tres ens va agradar molt, ben arreglada i netejada, va buscant sempre el pany més guapo d'escalar i amb una dificultat ben assequible. A més a més és llarga i variada.
Les roles no estàn equipades per rapelar. Alguns llargs són ben curts i es deuen poder enllaçar sense problemes. Compte a la quarta tirada que ens creuarem amb les xapes de la Nanu que marxen a la dreta, nosaltres cap a la role de l'esquerra!.
 Suposo que deu ser V+/A0 però a la segona tirada hi havia un pas que m'ha semblat que no s'arribava amb A0. Pot ser aquí hi ha un pas de 6a i peu a la xapa, la resta de la via si que pot ser V+ o fins i tot V obligat.

Final de la travessia de la Kuru.
-Historia Inacabale: També està bé, és llarga, variada, netejada i amb bona roca...un altre xollo!.Més plaquera que la Kuru pot ser per aixó a mi em va agradar més la Kuru. Vàrem enllaçar les tirades 5 i 6, per cert la sisena reunió no la vàrem veure....ALGÚ SAP RES?????. Els del Komando Ripollès diuen que retè força l'aigua després de plujes, nosaltres hi hem anat l'endemà de plujes i era tot eixut.  V+/A0 obligat.


N'hi ha que s'els foten ben tendres!!
-Descens: Per baixar de la Kuru  cal anar tallant el vessant cap a l'esquerra fins assolir la carena. Seguirem la carena a l'esquerra, amb alguna desgrimpada, fins a un coll molt ample i herbós. Compte que és el segon coll que trobem!. En aquest coll seguim una vira en driecció a peu de paret, quan la vira s'acaba i ho veiem clar ja podem començar a baixar cap a la dreta. Desgrimpem una zona de lloses al mig de l'herba i passem pel costat del recordatori d'un esquiador. Arribem a una tartera que seguim baixant força rectes fins a retrobar el camí de Núria que hem seguit a l'aproximació.

Díedre de la Kuru.
La baixada de la Historia... és la mateixa però comença un xic més enllà, del final de la via pujar una estona fins que ho veiem net a l'esquerra, travessem a l'esquerra i ja trobarem les fites que hi ha a la sortida de la Kuru.

A la feixa de baixada.

12 comentaris:

  1. Ei vam estar a punt d'anar-hi el dissabte passat, gràcies per l'informació. Queden apuntades. Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Joan!, a nosaltres ens varen agradar molt. Si hi vas ja diras el que.
      Salut i muntanya!.

      Elimina
  2. Diria que nosaltres la vam fer el mateix dia. És molt ràpid baixant per la dreta fins el cremallera.
    Otis

    ResponElimina
  3. Hola!, quina de les dues vareu fer? quin dia ? que us va semblar? .
    Salut i gneis!

    ResponElimina
  4. Eps!
    Jejeje és la Doctor Neret, només està oberta faltarà polir i retroequipar ...
    Merci per avisar! ja diràs com ho vols fer!

    ResponElimina
  5. Hola!, t'els podria deixar en algún bar quan puji pel Ripollès?

    ResponElimina
  6. És cert que el recordatori del que parles a la baixada sembla unes traces d'esquí, però està dedicat a en Manel Riu (abans hi havia una placa) que és una de les tres persones que van morir a l'estavellar-se l'helicòpter en el que anaven.
    Gràcies per la informació de les vies que han passat directament a la llista dels meus pendents.

    ResponElimina
  7. http://www.vilaweb.cat/noticia/269282/20010627/persones-moren-caure-helicopter-andorra-nuria.html

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones.desconeixia la dada,merci per la informacio. Salut i Ripolles.

      Elimina
  8. PERILL EXTREM: BLOC A PUNT DE CAURE A LA VIA KURU- Informa una cordada que va fer la via Kuru el passat 5 de juliol de 2014 que a la repisa de la vuitena reunió (R8) hi ha un IMMENS BLOC INESTABLE a l'esquerra dels dos parabolts. No el van llençar avall per temor a que hi haguès gent al camí que passa per peu de via. La trajectòria de caiguda del bloc agafa gran part de la tirada i arribarà al camí. Es recomana als escaladors locals aperturistes d'aquestes vies demanar voluntaris per accedir des de dalt de la paret al bloc i provocar la seva caiguda controlada tallant el camí durant l'acció. Moltes gràcias i molta cura. DEEP Catalunya

    ResponElimina
  9. Acabo de llegir al fb que hi ha un bloc a punt de caure a l'iniçi de la travessa.Compte!!!!

    ResponElimina