dimarts, 6 de setembre del 2016

Diedro Sur al Balaitus.



Bonica escalada d'alta muntanya,homogènia i sostinguda en el V grau.Si voleu fer undexres mil escalant una via totalment desequipada,sobre les restes d'un antic glaciar i amb un granit molt bo aquesta és la vostra via!.El dia abans vàrem fer l'Esopolón Elegante,una via més llarga,menys sostinguda i amb cinc claus que donen vidilla.
Accés: Embassament de la Sarra,al municipi de Sallent de Gàllego. Aparqueu al final de l'embassament,passada la central.
Aproximació: Dura 4 hores,dues fins al refugi de Respomuso i dues més fins a peu de via.800 de desnivell fins al refugi i 600 més a peu de via.La pujada al refugi es fa seguint un GR i està perfectament indicat. Un cop al refugi seguir les indicacions de pujada al cim per la Bretxa. Una vegada sota la paret Sud hi ha un ampli planer,possible vivac i bon lloc on deixar les motxilles.La via es veu perfectament amb la foto de la topo.Amb el retrocés del glaciar cal afegir un llarga la via ( III/IV).

Orientació: Sud,sol a partir de les nou.
Material: Si voleu estalviar pesla via es deu poder fer amb un joc de tasconsi un de friends de l'Alien groc al Camalot del 2.Si voleu anar més tranquils porteu el 3 i repetiu algun/s entre el 0.5 i l'1.Penseu que la via està totalment desquipada,el del 4 va bé en dos trams de V,suposo qie es passa sense segons solvència del cap de cordada. A principis de setembre no ens ha calgut ni de llarg material de neu.
Grau obligat: No hi ha cap pas obligat si es porta ferro.
Descens: Del final de la via arribem flanquejant a la carena cimera( II/III)..Baixem a l'esquerra en direcciósl coll de la bretxa.Del cim que domuna la bretxa fem un ràpel de 25 desde una sirga fins a una altre instalació de dos bolts amb anelles de colors.Aquí tirem un nou ràpel de seixanta ( millor fraccionar?) a dins de la canal. Desgrimpem uns deu metres per dins de la canal i grimpem a l'esquerra per trinar una instalació de dosbolts.Fem un darrer ràpelde 20 fins a terreny més fàcil on la canal es bifurca.Aquí nosaltres hem desgrimpat pel ramal de la dreta fins al planer de peu de via.

1 comentari:

  1. Llargs a 40 metres aprox, a la darrera reunió abans de deixar el díedre/canal hi ha un Alien gris abandonat.La penúltima reunió la fem a sobre d'un gendarme al peu d'una fissura ample i en un balcó molt xulo.Al darrer llarg superada la fissure ample sortir de la paret per una fàcil canal en diagonal a esquerres.

    ResponElimina