dimecres, 26 de juliol del 2017

Quinta Chimenea al Mallo Frechín.




Diuen que havia set la xemenèia més difícil de Riglos.Ara ha passat com amb la Ursi al Circo de verano que l'han netejat i cossit a xapes de manera que escaladors més limitats com nosaltres la podem repetir. Segurament no es pugui recomanar com a via d'iniciació perquè en algún punt cal ser curós amb la roca,sobretot a la que surts una mica de la linea. Suposo que la via s'anirà fent i sinó l'hi treuen les xapes quedarà una via d'iniciació molt més asegurada que la Pany al Pisón.A mi m'ha agradat,no és agónica en cap punt i te trams amb canto i ben assegurats que t'obliguen a sortir cap al buit i que són ben espectaculars.De moment no és gaire bona idea fer-la amb una cordada desconeguda al davant,però tranquils que si no sortim de la linea la roca m'ha semblat força sanejada. Un cop a R6 s'ha obert una continuació de la via, no en tinc dades i s'agraeix informació. Quan hi hem escalat nosaltres estava a ple sol i hem sudat.
Accés: Municipi de Riglos.
Aproximació: La via és perfectament visible des de l'aparcament: és la xemeneia que hi ha just a l'esquerra de la Visera. Es tracta de pujar pels carrers del poble fins a l'església i agafar les traçes que pujen cap a la paret.


Orientació: Només te sol entre la una i les dues.
Material: 15 cintes exprés, millor portar-ne de llargues i doble corda ja que en algún llarg les xapes estan posades a diferents cantons de la xemeneia i podem tenir molt de fregament.
Horari: Dues hores.
Descens: La via està equipada per rapelar amb dues anelles per reunió. Nosaltres hem vist la roca un xic tendre i hem preferit baixar caminant. Del final de la via surten unes cordes fixes que ens deixen a la carena. Seguir una bona traça fitada que ens mena al cim de la Visera on enganxem el seu camí de baixada,també perfectament fressat. Uns 45 minuts del final de la via a l'aparcament

19 comentaris:

  1. pos si no hi eren s'haurien de treure les xapes cullons! quina manera tan amable d'acceptar la cosida, ja veus

    ResponElimina
  2. Doncs si en Javier Urcina, un dels obridors, va donar el vist i plau per re-equipar-la, no entenc per que s'haurien de treure...

    ResponElimina
    Respostes
    1. pos ni idea, era una reflexió general sobre el desmadre de les xapes a riglos, sense més

      Elimina
    2. Javier Urcina (Suizo para los amigos)9 d’octubre del 2017, a les 17:39

      ¡SI!

      Elimina
  3. Edu, el problema és que a Riglos això fa molt de temps que passa. I no sembla que a ningú de la zona els importi massa. Ens podem escandalitzar amb el que es reequipa ara, però moltes de les clàssiques que hem fet tenen parabolts afegits des de fa molts anys.
    I el problema continua amb les noves obertures, equipant amb xapes cada dos metres...

    ResponElimina
    Respostes
    1. sip, con xapes i a lo loco. Batalla perduda per allà..fa anys en parlàvem amb la gent del lloc.. a fi de comptes més xapes més penya visitant el lloc, passa a tot arreu, i això amolts els hi va de conya. una pena de clàssiques robades

      Elimina
    2. Als empresaris turístics de la zona i a les multinacionals de les xapes com Fixe segur que els hi interesa.Després els escaladors autèntics no podem pagar els lloguers a Riglos i hem de marxar,a més quan anem a comprar xapes per possar al costat de les fissures són súper cares igual que les llaunes de birra al Dia d'Ayerbe...i tot pel turisme de parabolt!!!.Ara vinc d'una reunió d'Arran a Ayerbe i que sàpigueu que estem organitzats i ben decidits a fer accions directes contra el turisme de parabolt.
      Frikis go home.
      El turisme mata als barris i les xapes els itineraris.

      Elimina
    3. A veure si parlen en propietat i donem informació de qualitat. El super d'Ayerbe no és un Dia, és Altoaragón supermercats.
      Si vols un allotjament per Ayerbe potser et puc aconseguir accés a un hort, amb aigua i tot!!
      Us recomano la festa d'Ayerbe de setembre. Si us animeu aviseu, així anem a escalar alguna cosa...

      Elimina
  4. Bones mainada!
    Edu: Quina cagada que he fotut!!,tens tota la raó del mon quan tingui un moment ho canvio i expreso la teva opinió que hi entens més.Si vols passam-ho per mail i ho arreglo.Si de cas quan torni a fer una via d'aquestes ja et demano la opinió abans de fer-ho aviam si no la torno a cagar.Mil disculpes!
    Luqueti: Tens tota la raó si l'aperturista dona permís per fotre més seguros s'ha de respectar.Faltaria!.
    Albert: A les noves de Riglos/Peña Rueba no les foten a 2 mètres les foten força més a prop.Em sembla que a l'estiu passat vàrem fer amb tu totes les que hi havia d'aquest estil.En alguna crec que t'havies d'ajupir per xapar la primera i tot jajaja...amb lo mediocres que som sort en vàrem tenir d'aquestes vies sobrequipades sinó no hauriem pogut pas escalar!!!.Quina vergonya aquests sobreequipaments!!!!
    Salut i sempre per la menjadora!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. marc, no et pillu, .. no se que dius

      Elimina
    2. Res Edu feia conya.Les coses series al bar després d'escalar i estobades amb birra i carajillos.A veure si podem coincidir.
      Salut i bars!

      Elimina
  5. De fet l'estiu passat jo en volia fer unes altres que encara tenien més xapes, però tu ja els havies fet. Per variar...
    Ja estàs al dique seco???

    ResponElimina
  6. Eh que consti que jo les vaig fer de segón,em van portar de paquet com a totes les vies que pasen de V,però al blog no ho posso no fos cas que la meva fama d'escalador autèntic s'en resentis.Si serveix de consol les vaig fer de segón per poder anar amb una clau per anar treient xapes,encara que amb lo burro que sóc no sabia afluixar-les i les vaig apretar més.Quan vaig arribar al cim ja n'havia après i vaig descollar les del ràpel.Em van caure i vàrem acabar rapelant escanyant dos tasconets als espàrregs!.
    Ja estic a casa,crec que encara de morfina.
    Salut,xapes i escalada tradicional!.

    ResponElimina
  7. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  8. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  9. No leo mucho el Catalan pero los escaladores de ahora(la gran mayoria) se quejan de que hay muchos paraboles en Riglos.Pero mi esperiencia dice que si las vias estubieran como cuando las abrimos no subiria ni el 5% de las que se quejan. Si quereis subir una via como antaño(y hay algun clavo posterior a su apertura) ir a la via Los Diedros en la Peña Dº Justo. La primera via que hicieron Rabada y Navarro. Un abrazo.

    ResponElimina
  10. Javier Urcina(Suizo para los amigos)9 d’octubre del 2017, a les 17:35

    El anterior escrito es mio.

    ResponElimina
  11. Hola Javier!.Si no entiendes algún dato comentalo y traduzco.
    En los comentarios hay mas cachondeo que otra cosa.
    Gracias por la opinión.
    Salud y roca!

    ResponElimina