dimarts, 8 d’octubre del 2019

Esperó Nordoest al Pic de la Font Negre



Bonica via de muntanya,tot i que es va repetint no és un recorregut ultrafreqüentat i clàssic.Això farà que en alguns trams concrets haguem d'apartar el líquen de la pressa de peu i fotre abaix algún bloc ( o parar compte a no caradar-li per barret al col.lega amb la corda ).Si s'anés repetint aixó canviaria.Escalada basicament atlètica,variada,lógica i amb ambient.
Amb el text del camtocamp i aquesta ressenya d'en Jordi Bou ( gràcies!) es va seguint bé.
En relació a aquesta topo hem fet coses diferents:
-Segón llarg: R1 anar a la dreta amb flanqueig ascendent fins trobar plaques tombades,fàcils i fissurades.R2 a 25 metres amb 2 pitons.Crec que hem passat per on ha marcat la fletxa a la dreta.
-Quart llarg: Aquí ho hem fet tal i com marca la ressenya.Només apuntar que aquest tram s'assegura bé amb microtascons ja que la fissura no és cega sinó fina.A nosaltres aquest llarg no ens ha semblat expo però calia una mica de destressa i paciència per encabir els tasconets.Amb algún pla o universal la cosa hauria quedat de puta mare.
-Setè llarg (?): Després del gendarme escalem una placa fissurada que ens deixa en un ninxo amb un clau.Aquí crec que la ressenya va a l'esquerra per escalar una placa guapa i nosaltres hem fet una sortida més fàcil: d'aquest pitó flanquejar a la dreta on darrera l'esperó trobarem una cornissa fàcil (III+) al final de la qual hi ha uns bons ponts de roca per fer la reunió o si el fregament ens ho permet set metres més amunt hi ha un clau en un nínxol.
-Un cop a l'aresta hem fet un ensamble de 80 metres i dos tirades a 60 i 40.
Feia poc haviem fet la clàssica de l'Esperó a la veïna Valleta i la Font Negre ens va semblar un punt més dura com a activitat global: aproximació,dificultat,equipament,qualitat de la roca,facilitat de protecció i descens.

Accés: Nosaltres hem estacionat en un revolt que hi ha a uns 4 quilomtres del Coll de Pimorens anant cap al Pas de la Casa.Al revolt hi ha una senyal de prohibit aparcar i una pila de grava,anant cap al Pas de la Casa l'aparcament queda a ma esquerra,si arribeu a la Duana és que us heu passat.
Aproximació: Just a darrera de l'aparcament hi ha un vailet,el creuem i comencem a remontar una vall amb un riu.M'ha semblat que les traçes que hi ha són del bestiar que va a beure,per tant a vegades hi ha corriol a la dreta i a vegades a l'esquerra.La qüestió és que cal assolir el llac d'on emana el riu: Estany de Pedrons (?).Una mica abans d'arribar a l'estany ja es distingeix el nostre objectiu.Del llac a peu de via caldrà superar una zona de blocs per on creiem convenient.La via l'hem començat per un díedre evident,15 metres a la dreta de la canal.Fita amb cordino a l'inici.


Horaris: Aproximació 1h 30',via 7 hores i baixada 1h45'.
Orientació: Nordoest.Crec que només te sol una estona entre 3 i 5.
Material: Nosaltres hem passat amb un joc complet de tascons incloent els micros,un joc de friends des de l'Alien blau al Camalot del 3 ( cómode repetir 0.75) i 14 cintes exprés.


Grau obligat: 6a/A0,potser amb pitons ( plans/extraplans?) i/o destressa amb els microtascons es passi amb V+/A1.
Descens: Des del cim carenar a la dreta ( algún pas de I/II ) fins assolir un coll.Cal baixar per la segona canal que trobarem a ma dreta,no hi ha cap fita que així ho indiqui i desde dalt no es veu si la canal es podrà baixar.

Afegeixo l'explicació del camp to camp:


Echapatoires

  • à R5 : au niveau de la brèche, descente en rappel dans le versant NW. Echapatoire utilisé par le cordée qui a ouvert la voie. Équipement inconnu.
  • à R7 : au lieu de poursuivre sur l'éperon, obliquer vers la gauche pour rejoindre la partie supérieure du profond couloir, partiellement herbeux à ce niveau et le remonter jusqu'à l'arête sommitale, que l'on suit facilement vers l'W jusqu'au sommet. Notée sortie "A" sur la photo-schéma de l'itinéraire.
L1 4+ 40 m Gravir le dièdre fissuré (facilement protégeable), puis, vers la gauche des blocs raides et lichéneux, jusqu'à une vire herbeuse. La remonter vers la gauche jusqu'au pied d'un dièdre herbeux. Relais sur 2 pitons.
L2 6a 50 m Gravir le dièdre herbeux, puis légèrement à gauche, un second dièdre, compact et redressé dont on sort à droite dans une dalle fissurée et lichéneuse. La gravir directement jusqu'à une large vire herbeuse. Ne pas s'engager dans le dièdre au-dessus et à gauche de la terrasse, en dépit du piton + cordelette blanche. Remonter cette vire vers la droite (5 m) puis gravir quelques blocs en ascendance droite et poursuivre encore 20 m ainsi sur une rampe herbeuse discontinue jusqu'à une terrasse grailleuse (qui forme en fait le sommet d'un large éperon secondaire). Relais sur 2 pitons + cordelette bleue.
L3 6a 30 m Remonter un mur vertical et soutenu en commençant 2 m à gauche du relais par une fine fissure lichéneuse. Franchir un très court surplomb directement (2 pitons) puis une dalle, jusqu'à une vire herbeuse où l'on fait relais (1 piton).
L4 5c 40 m Gravir le mur fin et soutenu (2 pitons) juste au-dessus de relais, puis un dièdre dont on sort par la droite (2 pitons). Poursuivre dans une dalle se couchant, à proximité du fil de l'éperon, jusqu'à une large terrasse de blocs particulièrement instables et de rochers délités. Attention au cheminement de la corde. Faire relais sur la droite de la terrasse sur un gros bloc décollé.
L5 5b 40 m Gravir 10 m droit au-dessus du relais dans un mur raide et délité (1 piton) puis obliquer à gauche vers un dièdre évident et en bon rocher que l'on gravit (1 piton). Remonter le fil de l'éperon sur quelques mètres puis traverser à gauche sous le faîte du gendarme jusqu'à la brèche que l'on traverse (vers le flanc droit de l'éperon) pour trouver le relais quelques mètres plus loin (1 piton).
L6 4 30 m Suivre l'arête, facile, jusqu'au pied d'un gendarme que l'on contourne par la droite. Relais au pied du gendarme, dans le dièdre qu'il forme avec la paroi (2 pitons).
L7 6a 40 m Gravir le gendarme par le dièdre fracturé et raide au-dessus du relais (2 pitons) jusqu'à se rétablir sur son sommet. Poursuivre dans le mur vertical ocre au-dessus du gendarme (3 pitons) (expo, ne pas hésiter à se protéger en plus des pitons même très proche, en cas de chute retour au gendarme) jusqu'à une niche avec un dièdre (1 piton). De la niche, traverser horizontalement vers la gauche sur 2 m (si possible sans avoir clipper le piton dans le dièdre de la niche, sinon tirage+++) et continuer dans le mur finement fissuré et lichéneux jusqu'à une zone couchée de blocs où l'on fait relais.
L8 4+ 35 m Gravir le fil de l'éperon, tantôt redressé, tantôt formé de blocs. Relais non équipé. Notée sortie "B" sur la photo-schéma de l'itinéraire.
L9 3 40 m Gravir le fil de l'éperon, tantôt redressé, tantôt formé de blocs. Relais non équipé.
L10 3 40 m Gravir le fil de l'éperon. On aboutit au sommet proprement dit de l'éperon, au pied du sommet. Relais non équipé.
L11 2 40 m Remonter la dalle fracturée et couchée en ascendance droite directement vers le sommet.





4 comentaris:

  1. Es veu molt xula la via. Enhorabona per l'activitat

    ResponElimina
  2. Gràcies Mingo!.Si no l'has fet ves-hi que t'agradarà!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home no sé si la podré fer, de moment pas a pas que he estat 3 anys en crosses per operacions amb els malucs. I ara començo a fer cinquillos i algun V+, però em falta recuperar força.

      Elimina
    2. Ostia Déu n'hi do!.Ànims amb la recuperació i mica en mica.Si ara ja pots escalar lo més dur ja ha passat.
      Molta salut company!

      Elimina