dimarts, 7 de febrer del 2012

Pic del Martell sector central.

Segona recopilació de vies fetes al Pic del Martell, aquest cop a la zona central. Correspon als sectors: Mutant World, Reserva i Retorno Mágico de la guia de Barcelona i alrededores.

1) Tamara:  Feta un parell o tres de vegades entre el 08 i el 09 amb en Berta i en Torru.

Ressenya original facilitada per l'aperturista:






-Llarg 1:15 mt./V.La via comença al mateix punt que l’Almendariz,per unes fisures equipades amb pitons.La primera reunió està a sobre una mena d’agulla en una cómoda repissa.Dos espits nous amb anella.Ens saltem aquesta reunió.

-Llarg 2:15 mt./V+.Diagonal cap a l’esquerra per fisures amb un tram final vertical peró amb bona presa.Potser alguna via puja directe desde baix cap aquí perquè es veia una escarpia( Esperó bombers ?),caldrà continuar investingant…Reunió en un espit i un parabolt amb anelles,també hi ha dos burins i un espit ben rovellats.

-Llarg 3:30 mt./6a.Aquí podem sortir per tres vies.L’Almendariz s’escapa per l’esquerra per una canal díedre tombada(pont de roca visible),recte de la reunió surt la Directa Jordi Berta * i a la dreta va la Tamara,que supera una zona desplomada amb pressa i equipada amb parabolts(pitó com a xapa),ps,ponts de roca i claus.Després torna a la fisura-díedre que domina la reunió i seguint aquesta arriba a la tercera reunió.Dos parabolts nous amb anelles.Si ens hi fixem a l’esquerra veurem els espits rovellats i algun clau de la Strauss.

-Llarg 4:20 mt./6a o V+/A3.Flanqueijem a la dreta fins a una xemeneia que cal pujar.Hi ha un clau a la dreta que ens pot assegurar el pas,més evident passar per la dreta de la xemeneia.Sortint de la xemeneia trobem un parabolt(d’aquests amb xapa tipus pitó serrat,no us penseu!) i acabem d’arribar a la base d’un sostre evident.Aquí tenim dues opcions.L’original Tamara ataca directament el sostre que sembla ben fisurat.A l’esquerra hi ha una variant que evita el sostre amb un pas de 6a equipat amb un pitó a expansió.De seguida trobem la quarta reunió,recte o a la dreta segons haguem passat per l’original o la variant respectivament.Un parabolt nou amb anella i l’altre robat.Aquesta reunió ens l’hem saltada.

Aquí hem tirat cap un pitó visible desde la reunió i després cap a la Mutant World,des d’aquí hem fet un ràpel de 35 + curta desgrimpada a la primera reunió de la Setao/Mutant World i d’aquí un ràpel de 30 al terra.

De la Tamara…via prou variada i bonica.Força recomanable.Obligat V,fem servir el joc de friends(fins a l’1).Al quart llarg hem passat per la variant de 6a.

*Nota variant Jordi Berta: Un dia que vàrem fer la via amb en Jordi, en comptes d'anar per la via li va volguer fotre recte ( coses d'en sobreti ). Segur que algú hi havia passat abans, peró com que no hem trobat cap informació a la xarxa en diem així. 6b o A1 Camalots fins al 2-3.

2) Setaci: Via que podem trobar a Internet amb diversos noms: Setao,Cetao... Feta un munt de vegades,la darrera a finals del 2.010 i tot igual:

 La via discorre entre la Mutant World i la Ozono.Està totalment equipda amb parabolts ben nous de la Fixe,inoxidables.La primera reunió es fa a la mateixa repisa on hi ha la primera reunió de la Mutant World i la segona la vàrem fer a la reunió dos de la Chumy Chumez(2 parabolts vermells amb cadena i mosquetó).Els dos llargs són 6a+ ( obligat V+ ) i són molt guapos.Gastem unes dotze cintes,rapel.lem amb una seixanta amb dos ràpels.Ah!nom a peu de via.Bona via.
Un altre dia vàrem sortir per dalt: No recordo si poer l'Àlvarez o el Bolero de Raquel ( V+, catxarros)

3) Chumi Chúmez: Feta el 08/06 amb en Miquel Sabadell.

Ressenya d'Escalatroncs:



Equipada amb parabolts vermells antics i algun espit.Vàrem entrar pel primer llarg de la Setao(6a) i després vàrem empalmar els dos darrers llargs de la via.Al segon llarg hi ha un pas força patinós de 6a que ni al Hipie ni a mi ens va sortir,la clau és anar a buscar una lateral per l'esquerra poc evident i d'aquesta revotar a la gran presa amb dreta per sortir.El pas és perfectament guarrejable amb A0.El tercer llarg és V+.Baixem rapelant per la via(2 ràpels:50+30).

3) Reserva:  Escalada un munt de cops...

Ressenya d'Escalatroncs: 


 

-Llarg 1:40 metres,V+.Cal superar un bloc per accedir a una vira ascendent de dreta a esquerra.Hi ha el nom a peu de via i per superar el bloc hi ha un parabolt que assegura el pas,també hi ha l'opció d'esquivar el bloc per la dreta com marca la ressenya original.Quan estàvem fent el pas d'entrada directe al bloc teniem un parabolt a tocar amb la ma dreta,per tant semblaria que l'entrada original va per aquí peró al croquis la marca com més a la dreta.Un cop a la vira cal anar-la seguint cap a l'esquerra fins a trobar el lloc més evident per atacar la placa,cal que ens guiem perl gastat de la roca perquè en aquest tram no hi vàrem trobar assegurançes,un cop a la placa trobem un pitó d'època i anem pujant més o menys recte fins al peu del díedre,visible en tot moment,on cal muntar la primera reunió.L'últim tram del llarg em va semblar que es trepitjava amb la Dire Straits i la reunió d'aquesta via quedava molt a prop de la nostre,es toquen i no està tant llunt com marquen les ressenyes que tampoc marca que es trepitji amb la Dire Straits. Un cop vaig empalmar les dues primeres tirades amb una setanta.
-Llarg 2:40 metres,V+.De la reunió sortim a l'esquerra per escalar l'evident díedre que el remontem fins que mor en un sostre,nosaltres vàrem flanquejar per la dreta peró els croquis mostren que també és possible evitar el sostret per l'esquerra.Per una placa arribem a la segona reunió que a la guia li marca un arbre ben gran,nosaltres només vàrem veure una sabina retorçada i escapçada que antuvi devia ser aquest arbre.
-Llarg 3:40 metres,V+.Anem a buscar una mena de pas entre dues puntes en forma de V,aixó a la ressenya si que està ben dibuixat.Tenim un parabolt que ens assegura el pas,trobem un pont de roca equipat i seguim per una placa tombada fins al peu d'una fisura que presenta una entrada atlètica i que esà molt assegurada(pont de roca,parabolt i burí).Superat aquest pas trobem una reunió que crec que deu ser la de Midi Plan( que segons el topo hauria d'estar més a la dreta i més amont) i seguim per la fisura-díedre poc marcat amb clara tendència a l'esquerra fins que trobem la nostre reunió que com les anteriors són dos Parabolts vermells,el que passa que aquesta reunió a diferència de les altres no està equipada amb cadena i mosquetó per rapel.lar.

En definitiva,via semiequipada amb claus,ponts de roca i parabolts vermells.Nosaltres hem fet servir els friends mitjans(0.5,0.75 i 1) peró segurament amb un joc de tascons també es passa.Totes les reunions estàn equipades per rapelar menys la darrera.

3) Midi Plan: Feta també unes quantes vegades, informació de l'ascensió amb en Torru ( 01/08).

Ressenya de l'aperturista Kush Mañez:

-Llarg 1:55 metres,V+.La via es fàcil de localitzar doncs hi ha dues iscripcions amb el nom al seu peu.Es troba entre la Dire Straits i l' Eucapliptus.Val a dir que està reequipada amb parabolt fixe daurats.Trobem un parabolt que es xapa desde el terra i que no fa gaire res,de seguida arribem a una mena de repisa on trobem un mur més vertical tot i que curt que ens barra el pas per entrar a la placa.Aquest pas és una mica antipàtic i es pot fer perfectament amb A0 o esquivar-se per l'esquerra.Entrem a la placa i anem pujant amb tendència a l'esquerra en direcció al díedre amb sostre de la Reserva,a l'alçada de la primera reunió d'aquesta via hi ha una reunió que em sembla que és de la Dire Straits,l'obviem i entrem en un díedre-canal a la dreta d'aquest relleu.La primera reunió es monta a 55 metres en un emplaçament que em va semblar incómode,potser seri millor acabar d'apurar els cinc metres i fer la cómoda segona reunió de la Reserva.
-Llarg 2:50 metres,V+.La xemeneia s'acaba i sortim un momentet a placa per enganxar després un esperó vertical.Quan em va semblar que l'esperó s'acabava vaig mirar a la dreta per on semblava que hi havia una canal peró no vaig veure res(anàvem amb frontal) i vaig acabar sortint per la Reserva,per la seva placa tumbada i la fisura amb entradeta atlètica(vaga,parabolt i buril).Em vaig saltar la reunió de sobre el bloc(deu ser de la Midi Plan) i vaig anar a muntar l'útmima reunió de la Reserva.


4) Eucaliptus variant No sé:  Amb en Gatsaule ( foto ), 05/08.



Una miqueta sobada com totes les d'aquest pany de paret peró res que arribi a ser massa emprenyador.El primer llarg fa uns 30-35 metres i es trepitja en alguna ocassió amb la Midi Plan,que te els parabolts més nous.Empalmem la segona i tercera tirada,arribant al cim amb 70 metres justos.Només calen els expressos peró si es vol es poden possar catxarros.Clàssica i ràpida.

5) La Noia dels ulls blaus: Unes quantes vegades...piada de l'ascensió feta el 01/08

 Entrem a La noia dels ulls blaus pel primer llarg de la Scorpions(Still loving you),xapem la reunió d'aquesta via i flanquejem a l'esquerra pujant lleugerament(1 parabolt) fins arribar a la R0 de La noia dels ulls blaus,hi ha un parabolt amb anella,un altre sense i una inscripció amb el nom de la via que comença a estar esborrat.

-Llarg 1:6b,uns 15 metres com a molt.Sortim de la reunió per l'esquerra i pujem a una repisa per un pas prou incómode asegurat amb un parabolt.Falnquejem per la repiseta fins al peu d'una fisura-díedre que domina la reunió.Amb un pas atlètic i de col.locació entrem a la fisura(parabolt amb cadena per esCACejar) on trobarem bona presa,la segona reunió es monta al damunt de la fisura,on crec que hi havien 4 parabolts,una anella i un bargalló prou emprenyador(rodolíííí).

-Llarg 2:6b+,uns 30 metres.Cal superar el placot que se'ns planta damunt la reunió.Flanquejem a l'esquerra i entrem a la placa que es deixa fer prou bé fins a un pas desplomat on penja una altre cadena.Si el fem recte hi ha dos romos,a mi sempre m'ha sortit anant per la dreta peró aquest dijous se'm va trencar un canto,peró era la part de fora d'un forat i ha quedat més bo i tot.Un cop superat aquest pas pujem fins a situar-nos a sota d'un sostre.Tot i que es veu un parabolt al recte del desplom les ressenyes marquen que cal passar per una mena de díedre que queda a l'esquerra del sostre amb entradeta desplomada i asegurat amb un pont de roca.

-Llarg 3:V+/6a,deu fer uns 30 ben bons.Sortim de la R per l'esquerra i llavors anem a la dreta a trobar els parabolts que s'enfilen per una placa que no acaba de ser vertical amb fisura.La corda frega molt,potser seria possible atravessar recte desde la reunió peró ja era l'hora dels frontals.Superem un bloc vertical i arribem per terreny fàcil i discontinu peró evident fins al cim.

6b+/V+-Ao obligat,14 expresos,si la rapeleu ojo al rapelar la segona tirada. Molt guapa!.

6) El capricho del Mono:6a,20 metres aprox.Reequipada gairebé del tot amb parabolts menys dues assegurançes que romanen amb els espits originals.Te el nom a peu de via i les xapes velles les han deixat al costat de les noves.Pot servir algun catxarro per si es volen reforçar els espits vells,ja que hi ha molta fisura i forat.

7) Escorpions(Primer llarg):
6a+,20 metres aprox.Aquesta també està reequipada amb parabolts.A peu de via hi ha el nom de La trempera matinera,que en realitat queda més a l'esquerra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada