dilluns, 29 de novembre de 2021

Escenas de un matrimonio a Rúbies.

Una més de la paret,amb una primera i segona tirada especialment mantingudes,bona combinació de plaques amb algun tram fissurat. Després encara s'escala però la cosa ja rostolleja una mica més.

Accés: Des de Vilanova prendre la carretera en direcció al Pas Nou,la que puja a les parets.Passem la Roca dels Arcs i trobem una pista a ma esquerra senyalitzada " Portella Blanca".Aquest trencant es troba abans de l'Hostal Nou i davant d'una granja.Seguirem aquesta pista uns 10 quilometres on aparcarem a ma dreta ( 4 cotxes ).Si es disposa de tot terreny es pot acabar de fer la baixada final fins al coll de la Portella Blanca. 
Aproximació: Des de la Portella Blanca agafarem la canal que baixa cap al poble de Rúbies,seguint el G.R..Baixem fins que som a l'alçada de la base de la paret ( 5') i aquí agafarem un corriol que ressegueix la base de l'espedat.La via arrenca uns deu metres a l'esquerra de l'evident llastra-bavaresa de La Guineu lliure.

Horaris: Aproximació 15',via 2 hores i retorn al cotxe 10'.

Material: Algún tascó petit,un joc de friends des de l'Alien verd al Camalot del 2 i unes 14 cintes exprés.

Grau obligat: V+,molt concentrat a l'arribada a la segona reunió on hi ha un tram ben finot i a priori difícil d'escaquejar.

Orientació: Sud,diria que te sol a partir de les 10.
Descens: La via acaba a escasos metres del camí de l'aproximació.

dilluns, 22 de novembre de 2021

Matamala al Sócol del Montroig.

 


De totes les vies que he fet al Sócol aquesta és la que m'ha semblat més exposada.Aixó no vol dir que sigui exposada només que nosaltres no n'hem sapigut prou,uns companys que la van repetir són del mateix parer.Basicament hem vist la padrina a la segona i tercera tirada,on ens ha tocat navegar sobre roca a estudiar,amb líquen i una mica de sorra. La nostre ha estat la primera repetició i a hores d'ara la via s'ha fet almenys dues vegades més i  suposo que els aperturistes l'han netejat,coneguent-los m'imagino que hauran deixat el tema net com una patena i que a hores d'ara la cosa ha canviat.Variada però sobretot de placa de navegació.La darrera tirada l'hem gaudit molt.

Accés: Un cop passat el poble de Camarasa direcció Tremp creuem el Segre i trobem dues esplanades a ma dreta on aparcar.

Aproximació:  Amb la fotografia la via es veu perfectament des de l'aparcament.Seguim per la carretera en direcció a Tremp i la creuem. A l'alçada d'un petit torrent pujem pel vessant,seguint una traça prou fressada amb alguna fita que ens durà a peu de via en uns deu/quinze minuts. Parabolts visibles en un díedre cec.

Horari: Aproximació 15',via 3 hores 30' i descens 50'.

Orientació: Sud,te sol de les 10 a les 4.Material: 14 cintes exprés llargues,doble corda,un joc de tascons i un altre de friends des de l'Alien negre al Camalot del 3.Nosaltres hem doblat de l'Alien groc al Camalot 0.75 i al primer llarg potser ens hagués anat bé un 4 i/o repetir el 2 i el 3.

Grau obligat: 6a exposat.

Descens: Des de la darrera reunió flanquejar uns 300 metres a l'esquerra per un corriol prou fressat i que va força pla.Arribem a una canal i la desgrimpem uns 80 metres fins a localitzar una instal.lació de ràpel formada per tres espits amb dues anelles i cordinos.Nosaltres hem tirat un ràpel de 60 metres,no he vist instal.lació intermitja però si arbres on abandonant material podriem fraccionar.Acabat el ràpel hi ha una traça que ens retorna a la carretera.


dimecres, 17 de novembre de 2021

Ressenyes de la Colonia Puig.


 Fem una visita de rebot a aquest sector i en sortim encantats,vies de 40 metres de conglomerat impecable i sisè grau que sorprenentment no patinen.Equipat amb bolts,algún un pèl rovellat. Quan tingui un moment miro de fer un croquis,si més no de les vies que hem fet.Accés: Aparcament davant de l'hotel abandonat que hi ha a la carretera que puja de Monistrol al Monestir.

Aproximació: Baixem uns metres fins al Monestir de Sant Benet on prenem el camí que davalla a Monistrol ( cartell,P.R. ).Baixem per aquest camí un parell o tres de minuts fins a situar-nos a la cota del peu de via,franja rocosa visible a ma dreta. En aquest punt convé deixar el P.R. i agafar un corriol a ma dreta per sota una linea de llum.

Orientació: Est.

dilluns, 15 de novembre de 2021

El Último Sueño al Serrat dels Monjos

 


Al company l'hi ha semblat un rostoll en tota regla,a mi no m'ha acabat de desagradar del tot.S'ha de dir que no és un itinerari que a priori vulgui repetir i que guardo més bon record de les seves veïnes Insubmissió i Planetes Transparents,cosa que deu voler dir que o bé em falla la memòria o bé són millor opció.Tornant a El último sueño m'ha semblat que toques més roca que rostoll però aquest és present a la majoria de tirades de les quals al meu entendre no n'hi ha cap cinc estrelles però tampoc n'hi ha cap lletja del tot.Val a dir que a la quarta tirada hem errat l'itinerari i probablement hem sumat un plus de jardineria anant a espetagar directament a R5.Tots els llargs ens han fet esser-hi d'una manera o una altre.Hem sortit per les dues darreres tirades de la Planetes Transparents,sent el penúltim llarg d'aquesta via el que ens ha agradat més de tota l'activitat.Hi ha una falsa R1 també de dos espits tres metres per sota i a l'esquerra.Orientació: Sud.

Accés: Aparcament de la Salut a Collbató.

Aproximació: Des de l'aparcament cal pujar per la carretera fins a l'antic a aparcament de les Coves del Salnitre.Aquí pugem les escales i just abans de la Cova deixem les escales a l'esquerra i prenem un camí que baixa fins la base del Serrat de les Garrigoses. Seguim per sota d'aquesta paret i arribem a sota del Serrat dels Monjos. Seguim el camí creuant la paret. La via està a la meitat del Serrat dels Monjos i amb la ressenya es veu des del camí.Busquem una traça que ens conduirà a la base de la paret un cop aquí cal grimpar un petit contrafort de 5 metres,damunt del qual hi trobem un espit i El Último Sueño pintat.Les lletres són tan grans que es veuen des de peu pla.Primera tirada comuna amb la Insubmisió.

Horari: Aproximació 25',via 4 hores i retorn al vehicle 1 hora i mitja.

Material: Una dotzena de cintes exprés llargues,alguns tascons i un joc de friends de l'Alien groc al Camalot del 3.Millor dur doble corda per lo sinuós d'alguns llargs.En algún punt pot entrar algún pitó (universal/pla?).

Prohibicions: De l'1 de Març al 31 de Juliol.


Grau obligat: V+.

Descens: Hem de seguir pujant uns metres i després flanquejar per la carena cap a l’est ( dreta ) mirant de no perdre de vista el cantell del cingle.Localitzarem unes fites al cap d'uns 5/10' molt arran de l'espedat.Hi anem i trenquem a l'esquerra al fil d'un nou tallat perpendicular a la paret principal.Trobarem una instal·lació de ràpel. Fem aquest ràpel ( 60 metres podria ser fraccionable,no ho hem vist) i prenem un corriol més definit que ens deixarà a una segona instal·lació, des d’on farem un segon ràpel ( 50 metres,fraccionable amb instal.lació bastant atrotinada ) que ens deixa al camí.

dilluns, 8 de novembre de 2021

Alarcón-Baraldés al Devessó.

 


Una proposta més de via plaent a Malanyeu.Sense cap tirada espectacular,les dues primeres tirades escalen un parell de murs prou ferms mentre que l'últim llarg salva els mobles de la millora manera possible.La roca boníssima però hi ha un parell de llocs on cal mirar-s'ho un xic.Per alguns és una itinerari de IV/V i per altres la cosa es queda en 6a,V+ i IV+ a cadascuna de les tirades.Jo m'hi he aventurat en solitari,tècnica que no domino en absolut,i em decanto per la graduació severa.Anant sol he pogut enllaçar sense fregament les dues primeres tirades amb 60 metres justos.Accés: Poble de Malanyeu,aparcament a l'entrada del poble.A sobre de l'església i el camp de futbol.
Aproximació: Del poble seguim el PR passant per darrera de l'església. Un cop hem sortit del poble arribem a una cruïlla de pistes.El PR baixa cap a una casa, nosaltres hem d'agafar la pista de dalt que ens portarà a un altre mas.Just abans d'arribar a aquest segon mas hi ha un camí a ma dreta que puja a uns camps enfeixats. Pujem fins aquests camps i els travessem cap a l'esquerra per una traça amb alguna fita i arribem al bosc.Planejem un moment i de seguida baixem a un rec,el creuem i pugem a la paret.
Convé ubicar la via durant l'aproximació amb la foto de la ressenya.Queda uns trenta metres a l'esquerra d'on s'arriba a la paret,AB picat a l'inici i ponts de roca visibles.Material: He fet anar unes 18 cintes exprés i un joc de friends des del Camalot del 0.5 al del 2.Molaria canviar alguns cordinos,especialment un que assegura un pas difícil a la primera tirada i que està a les últimes.Jo ho intentat i no me n'he ensortit.Crec que era del 6,millor kevlar i portar un filferro per enfilar-lo.

Horaris: la caminada a peu de via 20',tant per anar com per venir.Fer l'escalada i rapelar 3 hores.

Grau obligat: V/A1 ( Aliens?) o V+/A0.

Descens: A Hi ha qui baixa crestejant a la dreta i hi ha qui baixa per la veïna Epirimountains.A mi per temes logistics m'ha anat bé rapelar per la mateixa via. La darrera reunió es fa en un arbre en el que he hagut de deixar un tros ben llarg de corda.He fet 3 ràpels de 40.
dimecres, 3 de novembre de 2021

Putos Abrefaciles a Costarabella.

 


La última tirada escalada per la variant Yo hago ràpel és francament bonica però a la resta de la via tocarem una mica de verd i escalarem trams de roca a controlar. En general la gent surt contenta d'aquest itinerari i més d'un company me l'havia recomanat.Accés: Circulem per la C-14 des d'Organyà cap a la Seu. Just després del túnel nou de Tres Ponts cal agafar una pista a ma esquerra. L'inici està emporlanat però que de seguida empitjora, aconsellable turisme alt o tot terreny. Estacionament just per a dos cotxes al sisè revolt.

Aproximació: Molt ben explicat al croquis, seguir les fites i la traça pel bosc i les tarteres. Díedre evident i parabolts visibles.Horaris: Aproximació 20',via i ràpels 4 hores així com 15' per retornar de la base a l'aparcament.

Grau obligat: 6a/A1.

Orientació: Est,sol fins a quarts de dues.Material: Nosaltres hem fet anar un joc de friends des de l'Alien groc al Camalot del 4 que mola reservar-lo per la darrera part de l'últim llarg. Si es va just de grau ha d'anar bé dur els Aliens més petits i/o microtascons. Per rapelar calen dues cordes de 60 metres.

Descens: Dos ràpels de 60 metres tal com indica el croquis: R4-R2 i R2-terra.dilluns, 1 de novembre de 2021

Esperons del Fra Garí.Escalada de resalts en estat pur,camines més que escales,la via acaba just sota el sector El Llençol o sigui que si ens quedem amb ganes d'escalar aquí ens podem linxar a fer vies.Nosaltres,per restriccions horàries només hem fet la Directanna(6a).
Com a bon recorregut de bonys no hi ha gaire ambient,la roca a les plaques boníssima i a les zones de grimpada sanejada.
Diria que els caps de setmana la via està força concorreguda,pla B o esperar en una feixa fent totxo que marxi l'embús,si fem això darrer ens poden tirar rocs les cordades precedents.
Hem fet la via en 6 llargs amb doble corda de 60:
L1+L2.Hem arribat fins la R2 bis,que hem fet en uns ullastres una mica precaris.
L3+L4+L5.
L6 sol però diria que hi havia una reunió pel mig.
L7+L8 i els altres dos sols.
Retirada fàcil caminant a la majoria de reunions.
Aproximació: Des dels dipósits agafem un G.R. de pujada.Obviem un trencant a la dreta (P.R.) i el G.R. que seguim fa un gir a l'esquerra tot creuant un torrent.Caldrà pujar pel torrent fins a situar-nos a peu de via.Parabolts visibles.
Orientació: Sud.
Grau obligat: V.
Horaris: Aproximació 10',via 2 hores i baixada 40' ( no hem trobat la drecera ).
Material: Hi ha qui utilitza algún friend mitjà,nosaltres només hem fet anar cintes exprés. Sinó enllaçem llargs amb quatre farem,si empalmem 10 llargues així com doble corda.Si fem la Directanna al Llençol 16.
Descens: Nosaltres hem rapelat la Directanna (6a) i en acabat hem baixat caminant a l'esquerra fins a la part alta de Collbató on haviem aparcat.


dimecres, 27 d’octubre de 2021

Tomàquets d'Amagatotis a la Palleta.
Te una roca de pel·lícula, una dificultat homogènia, un díedre final que aporta varietat a tanta placa i fou oberta per escaladors amb fama de deixar les vies amb l'equipament just. Potser aquestes són les claus de l'èxit d'aquest itinerari que gairebé cada cap de setmana és recorregut per diverses cordades i que ha esdevingut tot una clàssica del vessant sud. A la seva dreta s'hi va obrir amb posterioritat la Tuaregs ,amb una mica més de grau, bastant més de ferro i amb la que rivalitza per ser la més repetida de la paret. La ressenya que he posat a sobre és de l'Escalatroncs i manca el primer pont de roca de la segona tirada així com el primer pitó del darrer llarg.
Accés: Aparcament al Restaurant de la Vinya Nova,el Bruc.

Aproximació: Agafem la pista que duu a Collbató i la seguim uns dos-cents metres. Trobarem una paret amb una porta de ferro a la nostre dreta i uns pals de fusta per que no es pugui aparcar a la nostre esquerra. Aquí deixarem la pista per anar a l'esquerra i agafar el Torrent de l'Artiga. Quan aquest es bifurca prendre el de l'esquerra, a la dreta hi ha la ferrada de les Dames. Anem pujant torrent amunt, a estones per una traça que queda a l'esquerra del torrent. Una miqueta més amunt de la Terra de Nómades hem de sortir clarament del Torrent ( esquerra grimpada ) i seguir una mena de vira ( és camí amb un tram de cordes fixes ) fins a la base de la Palleta, trobarem alguna marca verda molt desdibuixada .Superades les cordes anem al final de la paret. La via de més al fons és la Tuaregs i just a l'esquerra hi ha la que ens interessa. Bolt platejat una mica alt.
Restriccions: Prohibida l'escalada de Gener a Juliol ambdós inclosos.

Orientació: Primer llarg a l'ombra fins la una,la resta al sol de 11/12 fins a les 3.Cara Est.
Horaris: Aproximació 30',via i rapels 3 hores i retorn de la base a l'aparcament 30'.

Material: Nosaltres a part de 10 cintes exprés hem posat els Aliens verd i groc així com un Camalot de l'1. Hi ha qui recomana dur un joc complert fins el de l'1 o fins i tot el del 2.

Grau obligat: V+/A1

Descens: Nosaltres hem baixat en dos ràpels de 40 i 55 per la veïna Tuaregs ( 2 bolts amb anelles ).

Ressenyes: Escalatroncs,Parce i Ballart.Gràcies!

dilluns, 25 d’octubre de 2021

Alpinisme de Secà al Sócol del Montroig.

 


Bons díedres i alguna placa ben parida pagant l'habitual peatge del Sòcol en forma de relleigos i herbes diverses. A mi personalment és de les que m'ha agradat més del Socol.Hem intentat enllaçar la segona i tercera tirada però ens hem confós i hem improvitzat una reunió cap al final de la tercera tirada.Accés: Un cop passat el poble de Camarasa direcció Tremp creuem el Segre i trobem dues esplanades a ma dreta on aparcar.
Aproximació:  Amb la fotografia la via es veu perfectament des de l'aparcament.Seguim per la carretera en direcció a Tremp i la creuem. A l'alçada d'un petit torrent pujem pel vessant,seguint una traça prou fressada amb alguna fita que ens durà a peu de via que previament haurem localitzat des de la carretera amb la foto de la ressenya. Crec recordar que hi havia una sageta picada a l'inici. La fotografia de dalt és del company començant la via.

Horari: Aproximació 10 minuts,via 3 hores i descens al cotxe 45'.

Material: Ens ha fet servei portar 14 expresos,un joc de tascons i un altre de friends des de l'Alien groc al Camalot del 3.Si es va just de grau pot anar bé dur les repeticions que recomana la ressenya (0.75  i 1?).

Grau obligat: V+/A1.

Orientació: Sud,sol a partir de les 10.

Descens: Des de la darrera reunió de la via cal pujar una mica per agafar un corriol que va de planer a l'esquerra.Aquest corriol el seguirem uns 300 metres a l'esquerra fins a una canal. Desgrimparem per aquesta canal uns 80 metres fins arribar a una instal.lació de ràpel formada per tres espits amb dues anelles i cordino.Ràpel de 60 metres,si es vol fraccionar caldrà abandonar material en algun arbre. 
Nosaltres sempre intentem fer una altre via a la Cova del Tabac o als Cingles de Dalt per allargar l'activitat.

Ressenya: Extreta del blog logalldeponent. Gràcies!.

dilluns, 18 d’octubre de 2021

El tancat dels Xais a la Barra de Ferro.


Roca ausetana via aventurera però amb bolts que en mitiguen el compromís.Sempre amb una cinta a la cara,pot costar més o menys de possar la peça i/o quedar més o menys solida.Punt selvàtic i amb final terrós.


Accés: Hem estacionat a  Sant Bartomeu  Sesgorgues( l'Esquirol ).

Aproximació: des de l'ermita agafar un grau amb escalons que mena a la casa de Sentfores ( cartell ).Arribats a la casa de Sentfores seguim davallant cap a l'engorjat. Un cop al llit del riu l'hem de seguir de baixada arribant a la Barra de Ferro,gran salt d'aigua amb un mirador al capdamunt.Abans de continuar davallant aigues avall és recomanable pujar una mica pel camí que ascendeix al mirador fins que agafem prou prespectiva per veure la via.Tornem a baixar al corriol que va paral.lel al riu i aquí caldrà molta intuició/sort per trobar el pas correcte entre la vegetació que ens deixarà al peu de via.Parabolts visibles.

Horaris: Aproximació 30 minuts,via 2 hores i retorn al vehicle 40 minuts. 

Orientació: Est.

Grau obligat: V+/A1.

Material: Una plaqueta recuperable,14 expresos,un pedal,dos tascons i un joc de friends des de l'Alien megre al Camalot del 5 ( amb un 4 es passa) repetint 0.5,0.75 i 2.Si s'escala molt amb artificial i no es recuperen catxarros pot anar bé triplicar el 0.5 i doblar 1 i 3.

Descens: Des del final de la via caldrà remontar un moment a ma dreta fins a trobar el camí que va la Barra de Ferro.Seguim el camí a la dreta fins les inmediacions de la Barra de Ferro on hi ha un corriol a ma dreta que ens retorna al llit del riu.Aquesta baixada resta equipada amb graons i cadenes.


Barrufets a la Palangana.

 


A tots dos ens va semblar una molt bona via d'escalada combinada, tant el lliure com l'artifo ens han resultat prou distrets com per no aborrir-nos ni un minut. Com s'ha dit en múltiples piades una petita-gran via amb ambient de big wall en menys de doscents metres. L'itinerari s'ha restaurat de manera que trobem alguns parabolts escampats per totes les tirades i a totes les reunions. Així doncs hi queda rovell que juntament amb els tacs de fusta i la qualitat del rocam l'hi donen el gust característic de cara nord que alguns ens agrada assaborir de tant. La roca sanejada però amb algún tram a estudiar. La quarta tirada és curta i l'hem enllaçat, recomanable no fer-ho pels ronyons del col.lega que està a la tercera reunió.

Accés: Aparcament de Can Maçana, situat en un coll a la carretera entre el Bruc i Manresa. Convé no deixar res al cotxe ja que és un lloc típic de robatoris. Ara per aparcar-hi els caps de setmana i festius cal pagar 4€ (2€ si estàs federat).Aproximació: Des de l’aparcament de Can Maçana, prendre el GR-172 en direcció al Monestir. Passat Coll Guirló, seguir a mà dreta pel camí del Refugi Vicenç Barbé. I, al cap d’un centenar de metres, prendre un corriol a mà esquerra que, després d’un primer tram indefinit, acaba entrant en una «canaleta» que duu fins a peu de paret. Inici de la via, uns 30 m a ma esquerra.Horaris: Aproximació 30',via 5 hores i descens 50'.

Orientació: Oest, sol de les 3 fins la posta.

Grau obligat: V+/6a i A2.Material: 30 cintes exprés, un estrep, una plaqueta recuperable, tascons, un martell, un universal ( dolç, mitjà i prim ) i un joc de friends des de l'Alien blau al Camalot del 4 repetint 3 i 4. El pitó l'hem emprat a la tercera tirada on hi ha un forat en el que habitualment s'hi col.loca un ganxo de radi ample, nosaltres hem trobat aquest forat ple de fusta i hem possat el pitó  caldo. De friends dúiem més repeticions però no les hem possat així com un Camalot del 5 que només hem possat per treure pes. El Camalot del 5 queda de conya al final del penúltim llarg per no haver d'escalar entre parabolts, nosaltres no l'hem pogut aprofitar en aquest tram per haver-lo deixat al principi de la tirada.

Descens:  Un ràpel de 25 m cap al sud fins a un collet, i desgrimpem una canaleta/xemeneia que ens deixa al camí de la Travessa d’Agulles. Seguim les marques vermelles fins al Pas de les Portelles. Poc després de baixar-hi retrobem el camí de l'aproximació.


dimecres, 13 d’octubre de 2021

Plors i Violes a la Dent d'en Rosell.La via ens ha semblat variada i alterna constantment trams fissurats de diverses amplades amb plaques d'escalada prou atlètica. El pany de paret és el que és i això fa que anem trobant constantment trams herbosos saltejats de ressalts guapos de roca. En molts d'aquests passatges de pedra hi queda molsa que ens farà anar atents a no cardar misto, si es va fent anirà quedant neta.

Accés: A Queralbs agafem la carretera que puja a Fontalba. Només la seguirem un o dos quilòmetres aparcant a ma esquerra quan ens creuem amb el camí que puja cap a Núria.
Aproximació: Cal seguir el camí que puja a Núria. Aquest camí ofereix dues variants, a nosaltres ens interessa el camí dels Duis que passa per sota mateix de la Dent d'en Rossell o Roc dels Duis ( trencant a ma esquerra ).Arribem a la base de la paret després de fer una breu baixada i circulem pel peu de la Dent caminant per l'antiga via del Cremallera,ample i emporlanada. Creuem el túnel de Fanals i hi pugem al damunt amb l'ajuda d'uns graons metàl·lics i d'unes cordes. Passem pel peu de via de la Dr.Neret i 100 metres després trobem l'inici de la Plors i violes ( parabolt visible i ampolla d'aigua a mode de pot de ressenyes ).Orientació: Est,diria que te ombra a partir del migdia.
Horaris: Aproximació 50',via 3 hores i mitja i descens 1 hora.
Grau obligat: 6a/A1.Material: Alguns tascons,12 cintes exprés,un estrep i un joc de friends des de l'Alien blau al Camalot del 3.Si es va just de grau pot fer servei repetir alguna/es peça/ces entre el 0.5 i l'1.
Descens: Des del final de la via acaba de pujar uns vint metres i flanquejar a la dreta fins a trobar una traça que baixa per una canal ben ample fins la base de la paret.

dilluns, 11 d’octubre de 2021

Canvi Climbàtic a la Presidenta.

 


Ens ha semblat una via ben resultona en el seu grau/estil.Malgrat tractarse d'un itinerari de ressalts aquests són prou mantinguts per haver-nos donat la sensació d'escalar. De bon combinar amb la veïna Magical Mistery Tour,també dels germans Massó i que arrenca del mateix peu de via pel qual tornem a passar en acabar l'escalada.Nosaltres teniem ganes d'esgarrinxar-nos una mica i hem anat a la cara est a fer la Jeronimo.Accés: Esplanada d'en Nubiola, al costat de la Vinya Nova.
Aproximació: Seguim la pista direcció Collbató (ara tancada al trànsit) fins al pàrquing del Clot de la Mònica. Pugem per una pista en mal estat que creua un olivar. A on mor la pista hem de prendre un camí a la dreta amb marques blaves. L'anem seguint fins que arribem a una bifurcació senyalitzada: Pollegons esquerra i Sant Joan dreta. Nosaltres seguim direcció als Pollegons. El camí baixa al Torrent del Llorers, i just quan el creua nosaltres el seguim cap a la dreta torrent amunt (fita). El principi el torrent és força pla però més amunt trobarem ressalts verticals equipats amb graons metàl·lics. La via comença a dins el torrent just passada la canal de la Triple.Arribem a una explanadeta,a ma esquerra comença la MMT i a la dreta la CC,ambdues tenen les inicials picades a l'inici.
Material: Pràcticament equipada amb espits del 8 amb cabota d'espit i algún pitó.Nosaltres hem fet anar 8 cintes exprés i un Alien Verd per abastar el primer espit del darrer llarg.Grau obligat: V/A0.
Orientació: Oest.
Horaris: Aproximació 1 hora,via 2 hores,retorn a peu de via 40' i de peu de via a la Vinya Nova 50'.
Descens: Ràpel de 10 metres des d'un parabolt i sabina.Aquest ràpel ens deixa al coll on hem fet la penúltima reunió.En cas de voler acabar l'activitat o seguir per la MMT  del coll baixar per la canal de l'esquerra cap al peu de via.Si volem allargar l'activitat escalant la Jeronimo a la cara est de la Presidenta asolit el coll baixar a caçar la canal de l'esquerra desgrimpant amb cura unes plaques tombades (II+) i ajudats per una corda un cop assolit el torrent.

divendres, 1 d’octubre de 2021

Els Herois de l'1 d'Octubre al Cap de la Barra.

 
Guapa via equipada amb molt bon gust i ofici tot cercant els passatges més bonics.Les primeres tirades ens ofereixen una escalada ben atlètica en terreny gairebé desplomat i amb un cantell d'escàndol.Al darrer llarg la paret s'ajeu i la roca esdevé el típic velcro del Montgrí,després de fer treballar els bíceps a la part de baix aquí toca finura,molt bona combinació!.Els herois de l'u d'Octubre passa per ser l'itinerari més assequible d'aquesta paret trambólica: hay que saber subir...y bajar!.A part de tenir el grau obligat de la via ben assentat cal dominar les tècniques de ràpel en desplom si no volem acabar sortint a l'instagram del GRAE en el millor dels casos.Saber remontar una corda en un desplom,canviar de ràpel a ascensor,grapar la corda en alguns químics...són tècniques que caldrà dominar per escalar al Cap de la Barra. Accés: Port de l'Estartit.No es pot entrar al mateix port.Estacionar abans d'entrar-hi a la zona blava.

Aproximació: Al costat del Restaurant El Volantí pujar pel Carrer del Cap de la Barra.Al final d'aquest carrer hi ha unes escales que ens deixen en una altiplà amb un corriol que seguirem a ma dreta.Agafarem un primer corriol a la dreta ( gran fita ) i un segón corriol a la dreta que ens deixa al caire de l'espedat. Aquí caldrà localitzar les instal.lacions de les vies que volguem rapelar.Sinó recordo malament totes eren de químics.A l'extrem més allunyat de l'Estartit hi trobem Els herois de l'1 d'Octubre ( placa amb les xapes en diagonal ) i just a continuació la placa amb díedre (?) de la Bros.Nosaltres hem rapelat per la Bros fins a un relleig on hem reenviat la corda estàtica cap a la Herois...per la qual hem acabat de baixar fins al primer relleu.En aquest segon ràpel hem grapat alguns químics.Horari: Caminada 15',ràpel 3 persones amb algú que s'ho coneix 40',via 1 hora 30' i retorn al cotxe 15'.

Material:  La topo demana algún friend petit/mitjà opcional. Nosaltres hem passat amb una desena de cintes exprés i una corda estàtica de 100 metres que hem deixat fixada i que hem anat recuperant a la pujada. Nosaltres hem deixat algún allargo a la primera tirada que ens ha estalviat un distanciament, no se si era un tram de V+, sense l'allargo potser haguessim possat alguna peça.

Grau obligat: V+/A0 donat la complexitat d'una eventual retirada millor anar-hi amb aquest grau consolidat. Nosaltres hem deixat algún allargo a la primera tirada que ens ha estalviat un distanciament, no se si era un tram de V+, sense l'allargo potser haguessim possat alguna peça.

Orientació: Est,sol fins cap allà les dues.No resulta gaire bona idea escalar-hi les tardes d'estiu ja que la paret està calenta i humida amb mal tacte.

dimecres, 29 de setembre de 2021

Via Set d'Amor a Narieda Oest.Els entesos diuen que no es tant bona com les seves veïnes més clàssiques Via del Nifo i Banda del tako,cosa que deu ser veritat però a nosaltres ens ha semblat una proposta molt recomanable.A nivell de qualitat de la roca si que és cert que en alguns trams hi ha líquens,però són trams molt puntuals.Bona combinació de placa finota,placa franca i díedres.Flanqueijos que l'hi acaben de donar ambientillo.Accés: Circulando por la C-14 dirección la Seu d’Urgell, a unos 3 km pasado el Coll de Nargó girar a la derecha cruzando el puente que nos lleva a la L-401 con dirección. Hay un cartel que indica dirección Figols i Alinyà. Una vez cruzado el puente girar a la izquierda. A 700metros tenemos el párking,a ma esquerra.Desde ahí sale el camino que nos lleva a la pared.


Aproximació: La via es veu des de la carretera.Travesem la carretera i agafem una traça que trenca a la dreta per una tartera fins arribara a la  Via del Nifo des d'on caldrà flanquejar una desena de metres a la dreta fins assolir el peu de via.Parabolts visibles.Grau obligat: 6b al primer llarg i al penúltim.La resta trampejable amb 6a/A1.

Material: Nosaltres hem fet anar 14 expresos, algún empotrador i el joc de friends des de l'Alien Negre al Camalot del 4.Cordinos per renovar tant els dels ràpels com els de la via,la darrera reunió te un cordino que fa algo així com 4 metres per vincular l'únic bolt a un arbre.Horaris: Aproximació 20',via i rapelar 4 hores,retorn al cotxe 15'.

Orientació: Oest,ombra fins les 2.

Descens: Nosaltres hem rapelat tal i com indica la ressenya.Compte amb el darrer ràpel que fa 65 i cal desgrimpar!

dilluns, 27 de setembre de 2021

Gracias a la Vida a Montrebei.

 


Amortitza un terreny a priori no gaire atractiu, nosaltres n'hem sortit prou cofois. Alterna llargs guapos amb els inevitables rostolls d'aquest tram de paret. Força variada ja que te placa i fissura.


Accés: Àger, agafem la pista asfaltada que porta al Coll d'Ares, a uns deu quilometres del poble trobem un trencall a l'esquerra senyalitzat com a " Congost de Montrebei ". Seguint sempre aquesta pista arribarem al Prat de St.Llorenç, punt on mor la pista. Aquesta pista ha estat arreglada recentment i es troba en molt bon estat.

Aproximació: Convé agafar la traça de baixada de la paret i quan ho veiem clar seguir per rastres de pas a l'esquerra ( alguna fita ) fins a peu de via. Díedre-canal una mica brut, uns vint metres a l'esquerra de la Torrades amb all. A la fotografia de sota es veu el company escalant l'inici de la via.Orientació: Sud Oest fins les dotze tocades el primer llarg ha estat a l'ombra després ha tingut sol fins pràcticament la posta.

Horaris: Aproximació 30',via 4 hores i descens 40'.Grau obligat: 6a/A1.Sortint de la primera reunió jo diria que hi ha el pas més obligat de la via,sobre una llastra que sona a buit i que nosaltres no hem vist com protegir.

Material: Nosaltres hem fet servir unes 13 cintes exprés i un joc de friends des de l'Alien negre al Camalot del 3 repetint entre el 0.5 i l'1.Descens: Del final de la via grimpar fins assolir la carena. Un cop a la carena seguir a la dreta fins a un ampli coll. En aquest punt cal estar atents a girar a la dreta i a través de canals i tarteres arribem al Prat de Lluís on hem estacionat.

Ressenya: Juntament amb tot el material gràfic pertany a en Josep Santasusana autor del blog lacordadacentenaria.Gràcies!dilluns, 20 de setembre de 2021

Escaladors Asimptomàtics a la Piràmide de l'aigua.

 
Ens ha semblat força més interesant i exigent que la seva veïna Biodesagradable.

La nostre ascensió fou  de les primeres repeticions i potser per això vàrem haver d'anar amb compte tant amb el líquen com amb algún bloc.Una setmana després de la nostre escalada s'hi va produir un greu accident. A conseqüència d'aquest infortuni els aperturistes vàren arrenjar els trams més perillosos de la via. Potser entre això i que la via s'ha anat repetint ja no està tant perillós.Sota el meu humil punt de vista l'itinerari es troba ben resolt,esquivant propostes colindants i buscant una mica el punt més picant. Caldrar estar atent a la ressenya per no perdre'ns ja que no sempre escalarem en busca del pas més senzill ni veurem la següent assegurança.Accés: Al municipi de Setcases agafar la carretera que condueix a Vallter 2.000.A uns 3 km.(?) del poble cal estacionar en un revolt tancat a dretes,a l'anomenat aparcament de Coma de l'Orri.Podria haver-hi un cartell així com senyals de GR i una torre elèctrica.Aproximació: Seguir tota la vall fins poc després de que acabin els arbres,en aquest moment veurem perfectament el nostre objectiu a ma esquerra.
Deixem la vall principal i remonten una incómode tartera fins a peu de via.
Parabolts visibles just a la dreta d'una petita cavitat.Uns vint metres a l'esquerra veurem les xapes de la Biodesagradable.

Orientació: Nordest,diria que només te sol un moment a primera hora.


Horaris: Aproximació 1 hora i quart,via 3 hores,retorn peu de via 40' i baixada a l'aparcament 45'.

Grau obligat: V+/6a,en alguns passatges cal fer el pas de V+ abans de xapar el bolt a no ser que es disposi de canya o de pitons plans.Material: Nosaltres hem fet anar una dotzena de cintes exprés amb algunes desplegables, un tascó mitjà i un joc de friends des de l'Alien negre al Camalot del 2.

Descens: La darrera reunió és comuna amb la via Biodesagradable per la qual podem rapelar,maniobra que només faria amb les cordes plegades i si no hi ha cordades per sota.

Nosaltres hem baixat per la canal de l'esquerra,des de la darrera reunió acabar de crestejar una quarentena de metres fins asolir una vira que entra al vesssant esquerra.Per terreny força dret,sense traça i per sobre dels nerets anem baixant per la canal que mica en mica es va tancant.Quan aquesta canal queda tallada desgrimpem un ressalt a l'esquerra,baixem una vintena de metres per una canal i sortim al vessant de l'esquerra.Aquí hem fet un petit ràpel de 5 metres ( pi,cordino abandonat ) fins a peu de paret.